Dogodki v centrih

Projekt Merkur Primskovo – zelena energija

Izgradnja sončne elektrarne Merkur Primskovo je bila izvedena leta 2012. Sončna elektrarna MFE Merkur Elektrarna je moči 408 kWp, kar predstavlja oskrbo za 136 gospodinjstev.

Merkur_nep_1

Gradnja sončne elektrarne na trgovskem centru Merkur Primskovo v lasti MERKUR nepremičnine, d.d., je del energetskega paketa prenove, skupaj z zamenjavo razsvetljave, katera dosega prihranek več kot 30 %, sončna elektrarna pa kot primer integracije na streho trgovskega centra. Širše je sončna elektrarna del večjega sodelovanja med podjetjema Gorenjske elektrarne in Merkur, ki imata skupno vizijo sodelovanja na področju obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije tako na projektih soproizvodnje, sončnih elektrarn in prenove razsvetljave.
Podjetje MERKUR nepremičnine, d.d. se je z podjetjem Gorenjske elektrarna dogovoril za nov zeleni projekt » Interni priklop sončne elektrarne MFE Merkur Primskovo in postavitev električnih polnilnic«. Objekt bo preko 60% potrebne električne energije proizvajal sam, preostali del pa bo dobavljen iz zelenih virov (hidro centrala). Sam projekt ima končni cilj prihranek na omrežnini, zaradi internega priklopa sončne elektrarne dodana vreednost pa bo tudi postavitev hitrih električnih polnilnic za avtomobile na parkirišču TC Merkur Primskovo. V 1. fazi smo se odločili za postavitev 2 polnilnih mest za promocijo polnjenja električnih vozil z energijo, pridobljeno iz zelene energije. Polnilnici bosta v začetku novembra postavljeni na obstoječem parkirnem mestu TC Merkur Primskovo, ustrezno označeni, da bodo uporabniki lahko takoj našli polnilno postajo.
Polnilna postaja bo imela sistem hitrega polnjenja, kar pomeni, da bi se lahko baterija napolnila v 30 minutah do 80 % kapacitete. Ta časovna komponenta je optimalna glede na čas, ki ga porabi obiskovalec TC Merkur za potrebe nakupa.

Merkur_nep_2

 

Merkur_nep_3

lokacija polnilnice (rdeč krog), oblika polnilne postaje

 

Cilj takšne postavitve je promocija sodelovanja med podjetji (GE in Merkur) na področju zelene energije, njene uporabe v poslovnem svetu (prodajni produkt na Merkurjevih policah), v ekoloških učinkih zmanjševanja CO2 z uporabo e- vozil, v zeleni energiji, kjer je EE (električna energija) potrebna za polnjenje e-vozil, pridobljena izključno iz zelene energije.

V ta namen je zelo uporaben tudi spletni portal www.elektro-crpalke.si električnih polnilnic, kjer bi lahko oglaševali to polnilnico kot:

  • Polnilnico za hitro polnjenje (30 minut)
  • Zelena energija
  • Časovni termin 24/7
  • Brezplačno polnjenje

 

11

zemljevid polnilnih postaj v Sloveniji in širše(vir: www.elektro-crpalke.si)